News and Announcements

Post Author Picture

2014 Archive

Posted by Mike Mendoza at Feb 4, 2015 4:00PM PST ( 0 Comments )

 

Join us on our Facebook page, we hope you'll "like" what you find. We hope you stop by and tell all of your little league family & friends to do so as well.
 
 
 
 
 
2014 Major's Division II All Star Tournament
 
 
 
 
 
  
Congratulations to Pacifica American Little League! 
 

Road to the World Series
                 
  District 12 Section 5 Division II Western Region World Series      
9/10 year old Click Here Click Here Click Here    
  Quito LL - Los Gatos,  CA Aptos LL - Aptos, CA Westside LL - Tuolumne, CA          
                 
10/11 year old Click Here Click Here Click Here          
  Saratoga LL - Saratoga,  CA Salinas American LL - Salinas,  CA River Park LL - Fresno,  CA          
                 
Major's Division Click Here Click Here Click Here Click Here Click Here  
  Branham Hills LL - San Jose,  CA Tri-Cities LL - Cupertino,  CA Cambrian Park LL - San Jose, CA San Bernardino,  CA Williamsport,  PA      
                 
50/70 Division Click Here       Click Here  
  n/a       Livermore,  CA      
                 
Junior's Division Click Here Click Here Click Here Click Here Click Here
  Cambrian Park LL - San Jose, CA Cambrian Park LL - San Jose, CA Redding,  CA Vancouver,  WA Heritage Park - Taylor,  MI      
                 
Senior's Division Click Here  Click Here     Click Here  
   

Milpitas National LL - Milpitas,  CA 

    Bangor,  MA      

Times and Field Locations may change without notice.

 

Fellow Parents:  Please be aware that the All Star tournament is an International tournament & has a different set of rules than regular season play.  If you don’t believe me, please see the “T” Section of the rulebook.

When visiting a field, please read their rules of conduct before you leave your house.  Did you know Coaches have a dress code?  Did you know Coaches & Players are not allowed to talk to spectators during the game? 

Did you know most fields DO NOT allow outside food to be brought in?  Please support the Host Little League by visiting their snack shack.  Buying a water helps pay for the tournament.  Every hot dog counts!

Also, relax, enjoy the game and cheer for your team.  Let the players play, let the coach’s coach, and let the umpires make all the calls.

 -Mike Mendoza

 


Congratulations to Branham Hills Little League!  Section 5 Champions!!!
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
Congratulations to Cambrian Park - 8-9 District 12 Champions
 
  
  Congratulations to Branham Hills - JR's District 12 Champions
 
Congratulations to the Union Mariners - JR's TOC Champions!
Congratulations to the Branham Hills A's - JR's TOC Champions!
 
 
Congratulations to the Almaden Cardinals! 
 
 
  Congratulations to the Willow Glen Pirates!
 
 

 

Post Author Picture

Stump the Ump 11-20

Posted by Steve Gazay at Mar 21, 2009 5:00PM PDT ( 0 Comments )

Here are the next ten questions.

11. Batter hits to infielder who throws wild in attempt to retire batter at first. Ball hits coacher and bounds toward outfield, runner moving to third. Is this legal?

 

 

 

 

Answer -- Yes. Rule 3.15. An overthrown ball that accidentally touches the base coach will not be considered interference and the ball will remain live. If the base coach does some act to intentionally interfere, then we will call the batter-runner out for the base coaches interference.

 

12. Runner on second, batter hit fly ball which bounced from left fielder's glove into the air and is caught by the center fielder before the ball touched the ground. Runner left second base when the ball touched the left fielder's glove. An appeal was made because the runner left before the catch of the ball. Would this appeal be legal?

 

 

 

 

Answer -- No. Rule 7.08(d). Base runners can legally retouch their base once a fair ball is touched in flight and advance at their own risk if a fair or foul ball is caught. If this was not the case, then a fielder could juggle the ball in the air all the way into the infield before getting secure possession in either the hand or glove.

13. Is it permissible for two fielders to change their positions if they retain their original batting positions?

 

 

 

 

Answer -- Yes. Rule 3.08. Except for the pitcher, the umpire should not be concerned about the position of the other eight players. When the umpire is taking care of the line ups, position changes, except for those that include the pitcher, are not tracked by the umpire. The pitcher, the inning and number of outs when a pitcher enters the game, and the remaining player's number and their position in the line up are the items that should be tracked on the line up cards.

14. Runner on second base advances to third base when a pitched ball gets by the catcher and strikes the umpire. Can this runner advance?

 

 

 

 

Answer -- Yes. Rule 2.00. Interference (c). Umpire's interference occurs (1) when an umpire hinders, impedes, or prevents a catcher's throw attempting to prevent a stolen base, or (2) when a fair ball touches an umpire on fair territory before passing a fielder. A ball that gets past the catcher and hits the umpire, is nothing. It is the same as the ball getting past the catcher and hitting the backstop. The ball is live and runners may advance at their own risk.

15. Bases full, one out, batter bunts fly into the infield. Should the umpire rule this an infield fly?

 

 

 

 

Answer -- No. Rule 2.00. Infield fly... The infield fly definition explicitly excludes a line drive and an attempted bunt.

16. Runner on first base leaves too soon. Batter hits a clean double into left center, scoring the runner. Should this run score?

 

 

 

 

Answer -- No. Rule 7.13(b). When ANY runner leaves the base before the ball reaches the batter, ALL runners are affected. If the umpire judges the hit to be a clean double, and the batter-runner is at second at the end of the play, runners can advance only as far as they are forced by the batter. So in this case, the runner would be returned to third because that is as far as the runner is forced to advance. If the runner had started at third, he would still be returned to third. If the batter-runner hits what the umpire judges to be a clean double but gets thrown out trying to stretch it into a triple, the runners would be returned to their original base since no runner is forced to advance. More to come on Rule 7.13.

17. Batted ball first strikes in foul territory. Due to spin on the ball, it enters fair territory before it has passed either first or third base but it did not touch a fence, player, or equipment. Would this be a fair ball?

 

 

 

 

Answer -- Yes. Rule 2.00. Fair ball. Since a ball can begin by rolling in foul territory and then enter fair territory before passing either first or third base and be a fair ball, care should be exercised in not calling "foul" too quickly. Once you call it foul, the ball is dead and can not be undone.

18. Batted ball hits third base then goes into foul territory. Should the umpire rule this a foul ball?

 

 

 

 

Answer -- No. Rule 2.00. Fair ball. A ball that touches first, second, or third base is, by definition, a fair ball.

19. Runners on first and third bases, two out. Batter hits to short-stop who makes play at second on runner coming from first. Runner on third scores. Should this run count?

 

 

 

 

Answer -- No. Rule 4.09(a). Exceptions. A run is not scored if the runner advances to home base during a play in which the third out is made (1) by the batter-runner before touching first base; (2) by any runner being forced out; or (3) by a preceding runner who is declared out because that runner failed to touch one of the bases (appeal play). So exception (2) is why this run does not count.

20. Runner on first steals second base. Umpire interfered with the catcher's throw to retire the runner. Would this steal be permitted?

 

 

 

 

Answer -- No. Rule 2.00 Interference (c). Umpire's interference occurs (1) when an umpire hinders, impedes, or prevents a catcher's throw attempting to prevent a stolen base, or (2) when a fair ball touches an umpire on fair territory before passing a fielder. If the runner is thrown out, the out will stand. If the runner is safe when the umpire interfered with the catcher's throw attempt, then call "time" and put the runner back to the base they were on for "umpire's interference".

Drill:
No Defense

Purpose:
This drill allows players to work on many different base running situations. It is also a good conditioning drill.

Equipment:
Bat and baseballs; Helmets

Setup:
Start with runners on first and second and one player in the batters box. Have all other runners in a line behind home.

Have a coach in the third base box and another coach out in front of home with a bat and baseballs.

Execution:
Coach will hit a ball to any part of the field. All ground balls will be considered to be through for a base hit. All fly balls will be considered singles also.

All baserunners will behave as if there is a defense.

Hitter will run hard through first base on a ground ball
He will round the base on a ball hit in the air to the outfield.
Either way he stays at first base.

Runner at first will run hard strait into second on a ground ball to the infield.
Runner will pick up the third base coach on any ball hit to the outfield. The third base coach will then instruct the runner to either stay at second or proceed to third.

Runner at second will go straight into third on a ground ball.
On a fly ball he will round third and pick up the third base coach to determine whether he will score or not.

Runner at third will tag on a fly ball and run when the ball hits the ground. If there is no runner on second, the third base coach can give the runner instructions on what to do on a ground ball. "Score on all balls except back to the pitcher".

Keep it moving. Players need to quickly analyze the situation and be ready to move.

 

This drill provided with the gracious authority of QCBaseball.com